Sekitar Rantaian Blok dengan Huobi Global (27 Jan 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Di tengah-tengah ancaman larangan kripto di Rusia, presiden Vladmir Putin mungkin telah memberi alasan kepada peminat kripto di negara itu untuk optimis. Pada sidang video kerajaan 26 Jan, beliau membincangkan topik peraturan kripto dan mengakui "kelebihan daya saing tertentu, terutamanya dalam apa yang dipanggil 'perlombongan'". Beliau menggalakkan Bank Pusat Rusia untuk bertemu dengan kerajaannya tidak lama lagi, dengan harapan untuk mencapai kata sepakat mengenai penggunaan kripto, dan memberi jaminan kepada ahli parlimennya bahawa bank itu tidak “menghalang kemajuan teknikal kami”. Beliau bagaimanapun mengakui bahawa meluaskan penggunaan kripto "membawa risiko tertentu" disebabkan "kemeruapan yang tinggi".
Pemimpin Persatuan Teknologi Blockchain Nigeria (SIBAN) Senator Ihenyen telah memohon penggubal undang-undang negara itu untuk mewujudkan undang-undang untuk peraturan crypto. Pada masa ini, penggubal undang-undang sedang membahaskan rang undang-undang yang mencadangkan hukuman penjara 10 tahun untuk pengendali skim Ponzi tetapi tidak menyebut secara eksplisit kripto. Ihenyen berkata walaupun skim Ponzi crypto telah mendominasi tajuk berita baru-baru ini, beberapa skim ini kemudiannya didapati tidak berkaitan dengan crypto, kecuali ia digunakan untuk mengumpul dana mangsa sama seperti mata wang fiat boleh digunakan untuk berbuat demikian. Beliau menambah bahawa "selagi ini (undang-undang yang dicadangkan) bertujuan untuk melindungi pelabur dan pengguna, ia dialu-alukan".
Menurut laporan Chainalysis baharu, nilai $8.6 bilion telah dicuci melalui mata wang kripto pada 2021, peningkatan 25% daripada 2020 tetapi masih jauh di bawah tera air tinggi pada 2019, apabila nilai $10.9 bilion telah dicuci melalui kripto. Anggaran laporan itu menunjukkan bahawa sejumlah $33.4 bilion dalam kripto telah dicuci sejak 2017, yang masih kurang berbanding dengan $2 trilion dalam fiat yang dicuci setiap tahun melalui jenayah luar talian seperti pengedaran dadah. Tambahan pula, jumlah fiat yang dicuci mungkin lebih tinggi kerana wang tunai yang digunakan dalam jenayah luar talian kebanyakannya tidak dapat dikesan, manakala "ketelusan yang wujud dalam rantaian blok" menjadikan aktiviti jenayah dalam crypto lebih mudah untuk dikesan. Chainalysis juga berkata kumpulan perlombongan, pertukaran berisiko tinggi dan pengadun "melihat peningkatan ketara dalam nilai yang diterima daripada alamat haram".
Coinbase sedang bersedia untuk menyenaraikan Token ekosistem Solana, membenarkan pengeluaran token SPL (Perpustakaan Program Solana). Menurut salah satu sumber, USDC asli Solana akan menjadi antara aset yang disokong. Ini akan menandakan perkembangan besar dalam strategi onboarding token Coinbase, kerana bursa setakat ini hanya menyenaraikan syiling berasaskan Ethereum dan aset Lapisan 1 utama seperti Cosmos (ATOM) dan Algorand (ALGO). Coinbase sendiri enggan mengulas.
Nilai pegangan Bitcoin Tesla (TSLA) pada akhir Q4 2021 kekal tidak berubah tahun ke tahun pada $1.26 bilion, menurut laporan pendapatan suku tahunannya. Tesla telah membeli Bitcoin bernilai $1.5 bilion pada Feb 2021 sebelum mengecilkan kedudukannya sebanyak 10% kemudian pada Q1 2021 untuk meningkatkan pendapatan suku tahunannya sebanyak $272 juta. Syarikat itu tidak membeli atau menjual sebarang Bitcoin pada Q2 atau Q3 tetapi telah melaporkan kemerosotan nilai $51 juta pada Q3 apabila harga Bitcoin jatuh. Perolehan sesaham Q4 terlarasnya masuk pada $2.54, lebih tinggi daripada ramalan penganalisis $2.36.
Tunjukkan saya wang itu
Ramalan yang memerlukan permulaan pasaran beruang lanjutan mungkin terlalu awal kerana harga kripto kelihatan semakin pulih, selepas Rizab Persekutuan AS membayangkan bahawa kadar faedah akan kekal berhampiran 0% buat masa ini. BTC menyaksikan peningkatan sebanyak 4.11% yang mencetuskan momentum yang menaikkan majoriti token dalam pasaran, manakala harga ETH meningkat sebanyak 8.11% kepada paras tertinggi harian $2,273.
Menurut data daripada Huobi Global, bagaimanapun, BTC kemudiannya terbukti tidak menentu selepas mencecah 38,900 secara ringkas dan kemudian jatuh mendadak kepada hampir 36,700. Begitu juga, kenaikan ETH kepada 2,273 diikuti oleh kejatuhan kepada hampir 2000, dengan carta harian menunjukkan tanda arah aliran menurun.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY