Sekitar Rantaian Blok dengan Huobi Global (26 Jan 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Penjualan mendadak dalam Bitcoin dan mata wang digital lain — yang menyaksikan pasaran kripto merosot sejumlah lebih $1 trilion nilai sejak Nov 2021 — telah membawa kepada ketakutan 'musim sejuk crypto' di kalangan pelabur. David Marcus, bekas ketua kripto Meta, menyatakan sebanyak itu apabila dia menulis tweet bahawa semasa musim sejuk kripto, "usahawan terbaik membina syarikat yang lebih baik", dan kini "masanya sekali lagi untuk memberi tumpuan kepada menyelesaikan masalah sebenar berbanding mengepam token". Sebaliknya, firma penyelidikan teknologi L'Atelier COO Nadya Ivanova teragak-agak untuk mengesahkan ketibaan musim sejuk crypto, sebaliknya berkata bahawa pasaran hanya "dalam tempoh bertenang". Beliau juga berkata tempoh sedemikian "sebenarnya mungkin satu peluang untuk mula membina asas pasaran".
Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) mendesak El Salvador untuk melucutkan Bitcoin daripada status tender sahnya di negara itu, dengan mengatakan dalam laporan bahawa "terdapat risiko besar yang berkaitan dengan penggunaan Bitcoin pada kestabilan kewangan, integriti kewangan dan perlindungan pengguna, kerana serta liabiliti luar jangka fiskal yang berkaitan”. Laporan itu, yang diterbitkan selepas perbincangan dua hala dengan El Salvador, juga menyatakan bahawa beberapa pengarah telah menyuarakan kebimbangan mengenai risiko menerbitkan bon yang disokong Bitcoin, merujuk kepada rancangan presiden Nayib Bukele untuk mengumpul $1 bilion melalui 'Bitcoin Bond' dengan kerjasama aset digital. firma infrastruktur Blockstream.
Penguasa Perkhidmatan Kewangan (OJK) Indonesia telah melarang firma kewangan daripada menggunakan, memasarkan dan/atau memudahkan perdagangan kripto. Ia juga memberi amaran kepada orang ramai supaya berhati-hati dengan skim penipuan Ponzi yang menyamar sebagai perkhidmatan crypto. OJK tidak menyelia atau mengawal selia kripto di Indonesia, yang berada di bawah bidang kuasa Penguasa Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (CoFTRA) dan Kementerian perdagangan. Pada masa ini, kementerian sedang menyediakan bursa aset digital, Bursa Niaga Hadapan Digital, yang akan dilancarkan pada Q1 2022.
Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk menulis tweet pada hari Selasa bahawa dia akan makan hidangan gembira McDonald di TV langsung jika gergasi makanan segera itu menambah Dogecoin (DOGE) sebagai kaedah pembayaran rasmi. Beberapa minit kemudian, harga DOGE naik 7% daripada $0.135 kepada $0.145, peningkatan yang diredam berbanding impak tweet sebelumnya daripada jutawan itu — pengumuman terbaru mengenai DOGE digunakan untuk pembayaran barangan Tesla menyaksikan lonjakan harga token dengan lebih 25%. Walaupun keadaan pasaran semasa mungkin bertanggungjawab, ini juga menunjukkan kuasa Musk untuk menggerakkan pasaran semakin berkurangan. McDonald's membalas tweetnya 10 jam kemudian: "Hanya jika Tesla menerima Grimacecoin." Grimacecoin ialah syiling palsu yang menggambarkan salah satu maskot McDonald sebelum ini, Grimace.
Joe Grand, seorang jurutera komputer dan penggodam perkakasan yang berpangkalan di Portland yang menggunakan alias Kingpin, telah mendedahkan dalam video YouTube bagaimana dia berjaya memecahkan dompet perkakasan Trezor One yang mengandungi lebih daripada $2 juta dana. Pada tahun 2018, usahawan Dan Reich dan seorang rakan kehilangan PIN keselamatan dan kunci peribadi kepada Trezor One di mana Theta bernilai $50,000 yang telah mereka tunaikan telah disimpan. Mereka tidak berjaya meneka PIN tetapi dengan pelaburan mereka meningkat kepada $2 juta tahun ini, mereka menghubungi Grand, yang mengambil masa tiga bulan untuk berjaya mendapatkan semula PIN yang hilang. Grand menjelaskan bahawa dia menyebabkan "kelakuan salah pada cip silikon di dalam peranti untuk mengalahkan keselamatan" dan sebaik sahaja dia melihat dia boleh berbuat demikian, "maklumat peribadi, benih pemulihan dan PIN yang saya cari muncul pada skrin". Trezor berkata bahawa eksploitasi Grand tidak akan berfungsi pada dompet terbarunya.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC kini terletak berhampiran 36,900 dan melihat tekanan kuat melebihi 37,000, dengan carta harian menunjukkan tanda arah aliran menurun jangka panjang. ETH kini terletak berhampiran 2,450, dengan carta harian menunjukkan tanda-tanda aliran menurun. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan bahawa kepentingan terbuka (OI) niaga hadapan BTC adalah stabil, dengan volum menurun sedikit. OI niaga hadapan ETH menyaksikan sedikit peningkatan, dengan volum yang stabil di tengah-tengah pasaran yang agak tidak aktif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY