Sekitar Blockchain dengan Huobi Global (16 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) dilaporkan telah melancarkan siasatan ke atas cabang AS Binance, berkaitan dengan pautan CEO Zhao Changpeng kepada firma perdagangan Merit Peak dan Sigma Chain AG. SEC telah meminta maklumat mengenai kedua-dua firma daripada Binance kerana ia melihat bagaimana pertukaran kripto mungkin telah mendedahkan kepada pengguna potensi hubungannya dengan pembuat pasaran. Kedua-dua syarikat kerap membeli dan menjual kripto di Binance.US, yang biasanya mengurangkan turun naik harga. Pada masa ini, SEC tidak mendedahkan tindakan yang mungkin diambil, walaupun siasatan telah disahkan.
Harga kripto meningkat pada hari Selasa seiring dengan ekuiti AS apabila ketegangan antara Ukraine dan Rusia kelihatan semakin reda. Hampir keseluruhan pasaran crypto menyaksikan kenaikan harga — BTC naik 4.6% kepada $44,177.34, manakala ETH naik 7.6% kepada $3,114.09. Ini berlaku selepas Rusia mengumumkan ia menarik balik beberapa tentera berikutan 'latihan latihan' berhampiran sempadan Ukraine. Ketua Pegawai Eksekutif Valkyrie Investments Leah Wald berkata lantunan harga menunjukkan bahawa korelasi antara pasaran tradisional dan digital adalah "sekukuh seperti biasa", sambil menambah bahawa firma itu kekal "teguh menaik" dan percaya bahawa H2 "kemungkinan melihat rali kukuh dalam aset digital , termasuk BTC”.
Presiden Belarus Alexander Lukashenko telah menandatangani satu lagi dekri untuk mengawal selia kripto negara itu. Dekri itu menggariskan penubuhan Belarus High-Tech Park (HTP) untuk daftar alamat dompet crypto yang boleh atau boleh digunakan untuk cara yang menyalahi undang-undang, dan menangani aspek undang-undang peredaran kripto di negara ini. Jika agensi penguatkuasa undang-undang memperoleh maklumat tentang mana-mana alamat dompet yang digunakan untuk aktiviti haram, atau berkaitan dengan keganasan atau ekstremisme, mereka akan ditambahkan pada daftar. Dekri itu juga memperkenalkan prosedur bagi pihak berkuasa untuk merampas aset crypto, dengan kerjasama daripada bursa dan platform crypto lain.
Kajian Chainalysis baharu mendapati bahawa Rusia mempunyai “bahagian tidak seimbang” aktiviti antarabangsa yang dikaitkan dengan jenayah yang melibatkan crypto. Kira-kira 74% hasil perisian tebusan (lebih daripada $400 juta kripto) pada tahun lepas mengalami tekanan yang dikatakan firma analitik blockchain "kemungkinan besar untuk bergabung dengan Rusia", dan anggaran 13% daripada dana ini diberikan kepada pengguna yang dipercayai tinggal di Rusia . Kajian itu berkata berpuluh-puluh perniagaan kripto yang memudahkan pengubahan dana haram beribu pejabat di dalam atau beroperasi di luar Moscow, termasuk broker kripto Suex, yang Jabatan Perbendaharaan AS telah disenaraihitamkan tahun lepas selepas ia dituduh memproses ratusan juta dolar dalam kripto penipuan. urus niaga.
Bank terbesar di Asia Tenggara, DBS, merancang untuk melancarkan perdagangan crypto untuk pelabur runcit tahun ini. Ketua Pegawai Eksekutif Piyush Gupta berkata bank itu akan memberi tumpuan untuk menjadikan "akses kepada aset digital lebih mudah" pada H1 2022 dengan meletakkan segala-galanya "semua dalam talian", menjadikan sesuatu "layanan sendiri dan segera", dan memastikan "proses dalaman adalah teguh ” cukup untuk menyokong perubahan ini. Beliau menambah bahawa DBS sedang mengkaji bagaimana ia boleh mengembangkan perkhidmatannya "melangkaui pangkalan pelabur yang diiktiraf", dan ia akan menjadi lebih dekat ke penghujung tahun sebelum ia boleh "benar-benar membawa sesuatu ke pasaran".
Selepas Ketua Pegawai Eksekutif Jamie Dimon terkenal memanggil BTC sebagai "penipuan" pada 2017 dan mengancam untuk memecat mana-mana pekerja yang berdagang BTC kerana "bodoh", JPMorgan kini telah menjadi bank utama Metaverse yang pertama. Menggelar sektor itu sebagai "peluang $1 trilion", bank itu telah membuka ruang istirahat maya di pusat beli-belah Metajuku Decentraland. Pelawat ke 'ruang istirahat onyx' — dinamakan sempena sistem pembayaran blockchain dalaman JPMorgan — disambut oleh harimau yang berkeliaran dan potret digital Dimon, dan boleh menonton pembentangan mengenai ekonomi kripto di tingkat atas. Namun, sementara JPMorgan menambat pencipta individu yang mengewangkan hasil kerja mereka melalui Web3 sebagai penggerak di sebalik ekonomi baharu Metaverse, ia juga menunjukkan kelemahan UX, prestasi avatar yang lemah dan kesukaran infrastruktur komersial sebagai kawasan yang perlu "dimajukan dan dimatangkan lagi".
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC jatuh sedikit selepas menembusi 44,500 dan kini terletak berhampiran 44,000. Begitu juga, ETH mencapai tahap tinggi 3,190 sebelum jatuh kepada hampir 3,150, dan carta harian menunjukkan tanda arah aliran menaik untuk kedua-dua BTC dan ETH. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil dalam kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH, walaupun volum kekal stabil untuk BTH tetapi menurun sedikit untuk ETH.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY