Sekitar Rantaian Blok dengan Huobi Global (15 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Ketua hakim Daerah Columbia Beryl Howell telah mengarahkan supaya Ilya Lichtenstein, separuh daripada pasangan yang dituduh melakukan pengubahan wang haram hasil penggodaman Bitfinex 2016, kekal dalam tahanan sementara menunggu perbicaraan. Isteri Lichtenstein, Heather Morgan, boleh dibebaskan dengan ikat jamin di bawah syarat yang ketat. Keputusan ini membatalkan perintah awal hakim majistret New York untuk membenarkan pasangan itu dibebaskan dengan bon. Dalam persetujuan dengan pendakwa raya, Howell percaya mereka mempunyai motif dan cara untuk melarikan diri dari AS, dan memberitahu peguam mereka Samson Enzer dia "sangat tidak bersetuju" dengan pencirian pihak pembelaan terhadap bukti sebagai "lemah".
HM Revenue & Customs UK telah membuat rampasan NFT pertamanya dan menahan tiga orang dalam kes penipuan pembayaran balik VAT yang dilaporkan melibatkan 250 syarikat palsu. Rampasan itu terdiri daripada tiga NFT, serta kripto bernilai sekitar $6,781.50, dan syarikat yang terlibat dalam kes itu telah dituduh menipu tabung awam sebanyak $1.9 juta. Suspek didakwa cuba menuntut kembali lebih banyak VAT daripada yang mereka perlu bayar menggunakan "kaedah canggih" untuk menyembunyikan identiti mereka, termasuk ID yang dicuri, alamat palsu, telefon bimbit prabayar yang tidak berdaftar, VPN dan invois palsu.
PM Kanada Justin Trudeau telah menggunakan Akta Kecemasan, membenarkan beliau membekukan akaun bank penunjuk perasaan Freedom Convoy dan memantau “urus niaga besar dan mencurigakan”, termasuk crypto. Timbalan PM Chrystia Freeland berkata langkah ini telah meluaskan skop peraturan pembiayaan pengganas untuk "merangkumi semua bentuk transaksi, termasuk aset digital seperti mata wang kripto". Penunjuk perasaan telah mengumpulkan lebih $19 juta melalui GiveSendGo dan GoFundMe tetapi menyebabkan dana tersebut disekat daripada sampai ke konvoi, menyebabkan beberapa orang menggunakan BTC untuk mengumpul lebih banyak dana. Kumpulan HonkHonk Hodl, misalnya, mengumpulkan 22 BTC (bernilai hampir $1 juta) melalui platform pengumpulan dana Tallycoin BTC, dan mengharapkan untuk mengagihkan dana ini kepada penunjuk perasaan. Secara kebetulan, harga BTC meningkat 2.6% sejak beberapa jam lalu kepada $43,667.
Timbalan gabenor Reserve Bank of India (RBI), T. Rabi Sankar telah membandingkan kripto dengan skim Ponzi, mengatakan larangan kripto akan menjadi "pilihan yang paling dinasihatkan" untuk India. Beliau berkata mata wang kripto "tidak mungkin dikawal" kerana ia "bukan mata wang, aset kewangan, aset sebenar atau malah aset digital". Dia menambah bahawa peraturan kripto akan membenarkan penggunaannya dan "terikat untuk mempunyai kesan ketidakstabilan ke atas kestabilan monetari dan fiskal sesebuah negara". Beliau seterusnya menolak nilai kripto dengan mengatakan bahawa “tidak seperti nilai Rupee, yang bersandarkan dasar monetari dan statusnya sebagai tender yang sah, nilai aset kripto bergantung semata-mata pada jangkaan bahawa orang lain juga akan menghargai dan menggunakannya”.
Pertukaran kripto AS Coinbase Global (COIN) akan mengupah sehingga 2,000 orang tahun ini kerana ia meneroka peluang dalam Web3 dan kawasan lain. Ketua Pegawai Rakyat LJ Brock menulis dalam catatan blog bahawa memandangkan industri itu “di peringkat awal… membina tanjakan untuk individu mengambil bahagian adalah penting untuk memacu kes penggunaan kripto generasi akan datang. Coinbase juga merancang untuk memperkenalkan lebih banyak produk untuk meningkatkan penawarannya dalam mengehos kandungan umum, termasuk NFT dan Dompet Coinbase.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data dari Huobi Global, BTC berjaya meningkat daripada sekitar 42,000 malam tadi ke lokasi semasanya berhampiran 43,400. Begitu juga, ETH menembusi 3,000 pagi ke lokasi semasanya berhampiran 3,020. Carta harian untuk kedua-duanya menunjukkan tanda arah aliran menaik. Dari segi kontrak, data Huobi Futures menunjukkan minat terbuka (OI) yang stabil untuk kedua-dua BTC dan ETH, dengan sedikit peningkatan dalam volum untuk BTC dan peningkatan yang ketara dalam volum untuk ETH.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY