Sekitar Rantaian Blok dengan Huobi Global (11 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.
Rang undang-undang untuk euro digital, mata wang digital bank pusat (CBDC), akan dicadangkan pada awal 2023, dengan "perundingan perundangan yang disasarkan pada minggu-minggu akan datang", kata Mairead McGuinness, ketua kewangan Suruhanjaya Eropah (EC). Gabenor zon Euro mesti meluluskan pelaksanaan euro digital, yang mana ia boleh sedia untuk dikeluarkan menjelang 2025. Seperti yang berlaku, Bank Pusat Eropah (ECB) sedang bereksperimen dengan reka bentuk dan sistem untuk euro digital; prototaip dijangka lewat tahun depan.
Tidak seperti pasaran antarabangsa yang lain, sudut Metaverse China mungkin tidak akan melibatkan infrastruktur terdesentralisasi, kata pakar. Menurut laporan NewZoo, Sino Metaverse berkemungkinan mengikuti jejak Internet kerana ia berfungsi di sebalik Great Firewall. Tetapi sementara syarikat China seperti Baidu dan Tencent melabur banyak dalam Sino Metaverse, analisis 27 Jan Reuters mengatakan usaha Metaverse China masih ketinggalan disebabkan "kurang pelaburan oleh gergasi teknologi domestik" dan pengharaman "produk peneraju industri" oleh China seperti alat dengar Oculus VR Meta. Tambahan pula, penjanaan kandungan permainan dan pengguna — komponen penting Metaverse — menghadapi peraturan ketat daripada kerajaan China.
Penggodam topi putih dan pembangun perisian jailbreak iOS Jay Freeman telah diberi ganjaran dengan salah satu hadiah pepijat terbesar setakat ini — jumlah keseluruhan $2,000,042 — kerana menemui pepijat kritikal pada projek penskalaan Ethereum Layer 2 Optimism awal bulan ini. Pembangun telah menambal pepijat, yang boleh membolehkan penggodam mencipta 'ETH' sebanyak yang mereka mahu dalam baki akaun Optimism. Menurut Freeman, ia akan membenarkan penyerang untuk "meniru wang pada mana-mana rantaian menggunakan garpu go-ethereum OVM 2.0 mereka".
Samson Enzer, seorang peguam untuk pasangan New York ditangkap kerana disyaki melakukan pengubahan wang haram $4.5 bilion dalam BTC yang dicuri semasa penggodaman Bitfinex 2016, telah berhujah bahawa mereka bukan risiko penerbangan kerana mereka mahu kekal dekat dengan embrio beku isteri, Heather Morgan. Enzer mendakwa pasangan itu sebelum ini membekukan "beberapa embrionya di sebuah hospital di New York dengan jangkaan untuk memulakan keluarga bersama, kerana dia hanya boleh hamil melalui IVF kerana dia menghidap endometriosis". Oleh itu, tambahnya, mereka "tidak akan pernah meninggalkan negara" kerana "risiko kehilangan akses kepada keupayaan mereka untuk mempunyai anak, yang mereka bincangkan tahun ini sehingga kehidupan mereka terganggu oleh penahanan mereka".
Forbes telah menerima pelaburan $200 juta sebagai "langkah pertama ke dalam pasaran yang mempunyai potensi yang sangat tinggi apabila ia melibatkan penggunaan alat berasaskan Web 3.0". Forbes berkata pelaburan oleh Binance akan menjadi andaian perjanjian langganan "mewakili $200 juta komitmen dalam $400 juta pelaburan swasta dalam ekuiti awam (PIPE)", yang diumumkan sebelum ini dengan rancangan Forbes untuk mendedahkan kepada umum melalui syarikat pemerolehan tujuan khas ( SPAC) berurusan dengan Magnum Opus. Tawaran ini dijangka memaksimumkan "nilai jenama dan perusahaan Forbes dan menggunakan timbunan teknologi proprietari dan analitiknya untuk menukar pembaca menjadi pelanggan jangka panjang yang terlibat" Forbes.
Tunjukkan saya wang itu
Menurut data daripada Huobi Global, BTC kini didagangkan berhampiran 43,400, manakala aliran semalaman ETH menumpu dengan BTC dan kini terletak berhampiran 3,080, dengan carta harian menunjukkan tanda aliran menaik untuk kedua-dua BTC dan ETH. Dari segi kontrak, data Huobi Futures mendapati kepentingan terbuka (OI) kedua-dua niaga hadapan BTC dan ETH kekal stabil, dengan volum meningkat sedikit di tengah-tengah pasaran kontrak yang agak tidak aktif.
Harga BTC jatuh 1.29% kepada $44,125.82 semalam, bertepatan dengan penarikan balik yang lebih besar dalam ekuiti AS apabila penanda aras hasil Perbendaharaan 10 tahun mencecah paras tertinggi 2.05% buat kali pertama dalam tiga tahun. Penganalisis kanan pasaran Oanda Edward Moya berkata pelabur institusi Bitcoin "memberi tumpuan kepada Perbendaharaan kerana perdagangan momentum itu kelihatan agak mudah", sambil menambah bahawa kripto nampaknya bersedia untuk "menggabungkan antara tahap $40,000 dan $50,000 dalam jangka pendek" .
26 pakar fintech dari portal perbandingan harga Finder telah meramalkan bahawa harga ETH akan mencecah $6,500 menjelang akhir 2022, $10,810 menjelang 2025 dan $26,338 menjelang 2030. Ramalan ini lebih menurun berbanding Okt 2021, apabila ramalan tersebut menyangka ETH akan mencapai $15,364 menjelang akhir 2025 dan $50,788 menjelang 2030. Finder berkata pandangan positif terhadap pertumbuhan harga dalam crypto "sangat terjejas oleh peraturan antarabangsa yang semakin ketat dan nilai semasa yang menurun pada awal 2022".
Laporan PricewaterhouseCoopers (PwC) mendapati jumlah nilai penggabungan dan pemerolehan berkaitan crypto (M&A) meningkat kepada $55 bilion pada 2021, meningkat 50 kali ganda daripada $1.1 bilion pada 2020. AS menyumbang 51% daripada semua transaksi 2021, manakala yang di EMEA (Eropah, Timur Tengah dan Afrika) dan APAC terdiri daripada 33% dan 16% masing-masing daripada semua tawaran. Walau bagaimanapun, dari segi nilai dolar perjanjian, EMEA menduduki tempat teratas pada $25.5 bilion, diikuti oleh AS pada $24.5 bilion dan APAC pada $5 bilion.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY