Sekitar Rantaian Blok dengan Huobi Global (1 Feb 2022)

Selamat datang ke Around the Blockchain, senarai harian pasaran crypto Huobi Learn.

82% warga India merancang untuk melabur dalam kripto sebaik sahaja kerajaan memberikan lebih kejelasan tentang peraturan kripto, tinjauan Deloitte menunjukkan. 55.2% sudah pun dilaburkan dalam kripto manakala 7.8% menentang pelaburan dalam kripto. Kejelasan itu nampaknya satu kemungkinan, kerana Menteri Kewangan India Nirmala Sitharaman mengumumkan cukai 30% ke atas pendapatan crypto dan pelancaran CBDC pada 2022-2023.

Dompet hantu, yang dibina pada rangkaian Solana (SOL), mencapai status unicorn apabila ia menaikkan pusingan B $109 juta pada penilaian $1.2 bilion. Pusingan itu diketuai oleh Paradigm dan termasuk Andreessen Horowitz (a16z), Dana Varian, Jump Capital, DeFi Alliance dan Solana Ventures. Bursa kripto yang berpangkalan di Bahamas FTX mengumpulkan $400 juta dalam siri C, menaikkan penilaiannya kepada $32 bilion.

Meta (dahulunya Facebook) telah menjual teknologi dan asetnya daripada Persatuan Diem (dahulunya Libra) kepada bank Silvergate, menandakan berakhirnya pencerobohan syarikat yang paling awam ke dalam ruang blockchain. Silvergate merancang untuk menggunakan alat Diem untuk menjalankan rangkaian pembayaran berasaskan blokchain untuk kiriman wang dan pembayaran lain.

Pasaran NFT OpenSea mendedahkan bahawa lebih daripada 80% NFT yang dibuat melalui alat "lazy minting" percumanya telah diciplak, spam atau palsu. Statistik ini menggariskan masalah kecurian IP yang besar dalam ruang NFT, dan menambah satu lagi topik kepada kritikan yang semakin meningkat terhadap NFT yang boleh dikumpul.

Nicolas Pouard dari Ubisoft telah mempertimbangkan perdebatan penuh emosi tentang NFT dalam permainan, mengatakan bahawa penentangan terhadap NFT adalah disebabkan oleh fakta bahawa "pemain tidak mendapat apa yang boleh dibawa oleh pasaran sekunder digital kepada mereka" dan bahawa mereka secara salah percaya bahawa NFT sedang "memusnahkan planet" dan "alat untuk spekulasi". Pasaran NFT Kuarza Ubisoft dibina pada rangkaian Tezos, dan menggunakan kurang tenaga daripada rumah Amerika biasa. Square Enix, Konami dan syarikat perjudian lain turut bertaruh pada NFT untuk perjudian.

Tunjukkan saya wang itu

BTC mengakhiri bulan Januari dengan penuh harapan walaupun terdapat pertumpahan darah selama sebulan. Mata wang kripto terkemuka meningkat kepada paras 38,500 di tengah-tengah volum yang lebih rendah dikaitkan dengan cuti Tahun Baru Cina (Lunar), walaupun volum dagangan pada bursa terdesentralisasi (DEX) kekal kukuh pada lebih $100 bilion untuk bulan Januari. Penganalisis melihat tahap sokongan pada 37,000 dan rintangan pada 40,000, tetapi tinjauan jangka panjang bercampur-campur, dengan pakar menunjukkan kedua-dua isyarat positif dan negatif.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY