7 peristiwa dalam sejarah Bitcoin

Blok Kejadian

03 Januari 2009

"The Times 03 / Jan / 2009 Canselor di ambang bailout kedua untuk bank." Pencipta misteri Bitcoin Satoshi Nakamoto memasukkan tajuk utama ini dalam blok genesis blockchain Bitcoin, mungkin sebagai cap waktu untuk pelancaran rangkaian, tetapi juga sebagai komen mengenai peranan Bitcoin dalam ekonomi.

Blok genesis adalah Blok 0, dan bertindak sebagai akar dari mana blockchain Bitcoin telah berkembang. Ini adalah realisasi Kertas Putih Bitcoin yang diterbitkan oleh Nakamoto pada tahun 2008. Dalam enam hari Satoshi Nakamoto membuat transaksi bitcoin pertama, Blok 1, dan pada hari ketujuh barangkali dia berehat.

bitcoinmarket.com

17 Mac 2010

Pertukaran cryptocurrency pertama adalah bitcoinmarket.com dan menawarkan peluang untuk menukar wang fiat untuk Bitcoin di pasaran terbuka. Laman web ini pertama kali diperdebatkan oleh pengguna "dwdollar" di forum Bitcointalk dan ketika dilancarkan ia menerima transaksi Paypal.

Laman web ini dilanda masalah, dan setelah beberapa siri penipuan dilakukan di bursa tersebut, ia menghentikan perkhidmatan Paypal pada tahun 2011. bitcoinmarket.com akhirnya akan menjadi tidak berfungsi dan ditimpa oleh pertukaran cryptocurrency generasi baru, termasuk Huobi, Bitstamp, dan Mt.Gox yang terkenal.

Hari Pizza Bitcoin

22 Mei 2010

Laszlo Hanyecz melakar sejarah Bitcoin ketika dia membeli dua pizza dari Papa John dengan harga 10,000BTC. Transaksi ini menandakan pertama kalinya Bitcoin digunakan untuk membeli barang dan disambut sebagai transaksi komersial pertama yang pernah dilakukan dengan Bitcoin.

Hanyecz, yang menyumbang untuk pengembangan Bitcoin, merundingkan harga di forum Bitcoin dan telah "tiada penyesalan" tentang membayar apa yang kini bernilai berjuta-juta dolar untuk dua pizza.

Bitcoin Pizza Day kini termaktub dalam kalendar crypto dan dirayakan oleh peminat crypto di seluruh dunia. Ia juga diraikan oleh restoran pizza.

Separuh Pertama

28 November 2012

Setelah setiap 210,000 blok ditambang di blockchain Bitcoin, the ganjaran untuk pelombong dibahagi dua. Pada permulaan blockchain Bitcoin, pelombong akan menerima 50 Bitcoin untuk setiap transaksi. Selepas separuh pertama, penambang akan menerima 25. Pembahagian dua berlaku kira-kira setiap 4 tahun. Sehingga 2021, pelombong menerima 6.25 Bitcoin untuk setiap blok yang dilombong.

Sistem ini, bersama dengan jumlah peredaran terhad 21 juta Bitcoin, dikodkan ke dalam Bitcoin Blockchain untuk mewujudkan kesan yang akan meningkatkan nilai cryptocurrency.

Pembahagian Bitcoin akan mengurangkan pembayaran untuk pelombong sehingga tahun 2140, selepas itu pelombong tidak lagi diberi ganjaran dengan Bitcoin, tetapi akan dibayar oleh pengguna rangkaian melalui bayaran transaksi.

Garpu Bitcoin 2013

12 Mac 2013

Pengawasan pengekodan untuk peningkatan perisian Bitcoin dari versi 0.7 hingga 0.8 menyebabkan blockchain Bitcoin berpecah menjadi dua dalam apa yang dikenali sebagai garpu. Selama kira-kira enam jam, dua rekod lejar Bitcoin wujud secara serentak.

25 transaksi dibuat dalam rantai yang salah yang kemudian ditinggalkan ketika pembangun memutuskan untuk beralih kembali ke versi 0.7. Bitcoin devs menghubungi kumpulan pertukaran dan perlombongan utama dan menukar kembali ke versi lama. Kesan kewangannya ketara tetapi tidak besar: kira-kira USD36,000 bernilai BTC pada masa itu.

Harga Bitcoin jatuh sekitar 24% tetapi kerugiannya dibalik dengan cepat setelah garpu diselesaikan.

Ini bukan pertama kalinya blockchain Bitcoin bercabang. Pada tahun 2010, ralat yang lebih serius berlaku dan diselesaikan setelah 53 blok. Sekiranya pemaju tidak melakukan apa-apa, garpu 2013 mungkin akan terselesaikan dengan sendirinya apabila semakin banyak pelombong beralih ke 0.8. Keseluruhan acara menguji ketahanan dari lejar BTC, dan sementara keyakinan terhadap teknologi sebahagian besarnya tidak tergoyahkan, ia memberi peluang kepada pemaju untuk mengenal pasti dan menyelesaikan masalah dalam kod teras.

Kecurian Gunung Gox

2011-2014

Pencurian Bitcoin terbesar berlaku di bursa Mt.Gox. Ketika skandal itu pecah, Mt.Gox yang berpangkalan di Jepun adalah pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia, mengendalikan kira-kira 70% perdagangan Bitcoin di dunia.

Sepanjang separuh kedua 2013, Gunung Gox menghadapi masalah dengan pihak berkuasa AS, pelanggannya mengalami kelewatan dalam mendapatkan wang fiat dari bursa, dan keraguan meningkat mengenai kesolvenan syarikat. Pada awal Februari 2014, Mt.Gox menangguhkan semua pengeluaran, dan kemudian 3 minggu kemudian pada 28 Februari 2014, ia mengajukan permohonan perlindungan kebankrapan. Ketua Pegawai Eksekutif Mark Karpelès mendakwa bahawa 750,000 Bitcoin (bernilai sekitar USD 473 juta ketika itu) telah dicuri dari dompetnya dari tahun 2011-2014.

Dalam siasatan berikutnya, Karpelès ditangkap dan didapati bersalah memalsukan data untuk menggelembungkan aset Gunung Gox. Dia dijatuhkan hukuman penggantungan 30 bulan oleh mahkamah Jepun pada tahun 2019. Pemiutang Gunung Gox mendakwa bahawa Gunung Gox berhutang $2.4 trilion kepada mereka. Prosiding kebankrapan masih dijalankan pada tahun 2021. Bitcoin yang hilang, dicuci tetapi dalam pemeriksaan yang mendalam, masih belum dapat dipulihkan.

ETF Bitcoin pertama

18 Februari 2021

Jawatankuasa Sekuriti Ontario meluluskan dana dagangan bursa Bitcoin pertama (ETF), yang tersedia untuk perdagangan awam di Bursa Saham Toronto. Ini mewakili tahap penggunaan cryptocurrency yang paling ketara oleh sistem perbankan dan kewangan tradisional sehingga kini. Tempat di tingkat pertukaran membuka pintu kepada banyak kemungkinan bagi pemegang Bitcoin, terutamanya pelabur institusi, yang ingin mempelbagaikan atau melikuidasi pegangan Bitcoin mereka.

Hubungan antara crypto dan sistem kewangan tradisional telah bertambah erat selama bertahun-tahun, terutama ketika institusi Swiss Falcon Private Bank menawarkan perkhidmatan pelaburan bitcoin yang dipesan lebih awal kepada pelanggannya yang kaya raya pada tahun 2017, dan ketika ATM Bitcoin pertama muncul di Vancouver, Kanada, secara harfiah membenarkan lelaki di jalan untuk membeli dan menjual Bitcoin dengan wang tunai.


Bolehkah anda mengatakan "Saya berada di dalamnya ketika semuanya terjadi"? Sekiranya anda tidak pernah mempunyai jarak dekat, langsung dalam sejarah blockchain dan pasaran crypto, daftar untuk akaun perdagangan Huobi untuk mengetahui apa maksudnya membeli, berdagang dan memperoleh Bitcoin. Pengguna baru boleh mendapat hadiah bernilai $170 dengan Bonus Selamat Datang kami! Daftar akaun hari ini >> 

ms_MY