5 tabiat mudah untuk memastikan akaun Huobi anda selamat dan terjamin

Huobi Global terkenal dengan langkah keselamatan yang ketat. Tetapi seperti teknologi yang sentiasa berkembang, penggodam teruskan mencari cara yang lebih canggih untuk mengakses akaun pengguna dan Bitcoin dan altcoin mereka miliki.
Semasa Huobi Global mengutamakan keselamatan akaun pengguna, keselamatan crypto akhirnya bergantung pada tabiat peribadi anda yang baik. Pelajaran ini akan memperkenalkan anda kepada 5 tabiat mudah yang akan meningkatkan keselamatan akaun Huobi anda dengan ketara. Ada yang jelas, membayangkan bahawa keselamatan tidak perlu rumit. Sebaliknya, langkah mudah yang akan memastikan crypto anda selamat dalam jangka masa panjang.
1. Penyelenggaraan kata laluan tetap: Langkah pertama untuk keselamatan akaun ialah menetapkan kata laluan yang kuat. Kata laluan yang kuat mestilah unik, yang bermaksud kata laluan yang anda tidak gunakan di tapak web lain. Ini amat penting jika anda menggunakan e-mel atau nombor telefon yang sama di tapak web lain. Selain itu, ia mestilah kata laluan yang tidak boleh diteka dengan mudah dan anda boleh gunakan di hadapan orang lain tanpa mereka dapat menguraikannya. Gunakan sekurang-kurangnya lapan aksara, termasuk nombor, huruf besar dan huruf kecil serta aksara khas.
Menetapkan kata laluan yang kukuh adalah langkah pertama yang sangat baik. Tetapi selepas itu, anda mesti ingat untuk menukarnya dengan kerap. Anda tidak perlu taksub mengenainya tetapi menukarnya sekali-sekala boleh membantu melindungi akaun anda daripada penyerang sekiranya kata laluan bocor. Ingat juga untuk menukar kata laluan kepada e-mel yang dikaitkan dengan akaun anda.
Adalah lebih baik untuk tidak menggunakan e-mel utama anda untuk menyediakan akaun Huobi, kerana ia mungkin menjadi sasaran pelanggaran data. Menggunakan alamat e-mel bebas untuk setiap perkhidmatan boleh mengurangkan kemungkinan sebarang pelanggaran yang menjejaskan berbilang akaun. Anda juga boleh menyemak sama ada data anda telah dikompromi oleh pelanggaran pada haveibeenpwned.com.
2. Log masuk dengan pengesahan dua faktor Google (2FA): Selepas berjaya mencipta akaun Huobi Global, langkah seterusnya hendaklah mengaktifkan 2FA. Ia memberikan akaun anda lapisan keselamatan tambahan dengan menguatkuasakan penyulitan yang kuat — selain daripada memasukkan e-mel dan kata laluan anda, anda perlu mendapatkan kod daripada apl pengesahan yang berasingan untuk log masuk. Ini bermakna sesiapa yang cuba mengakses akaun anda mesti mendapat akses dahulu ke peranti anda untuk berjaya log masuk.
Selepas memuat turun apl Google 2FA, anda boleh pergi ke tetapan untuk memautkannya ke akaun anda.
Huobi Global | Keselamatan akaun
3. Senarai putih alamat pengeluaran: Akaun Huobi Global anda mempunyai ciri keselamatan yang dipanggil Senarai Putih yang membolehkan anda membuat senarai alamat eksklusif yang dibenarkan untuk pengeluaran. Setelah senarai ini didayakan, anda boleh menarik balik hanya ke alamat dalam senarai.
Anda boleh membuat senarai putih dengan menambahkan alamat yang dipercayai pada senarai alamat pengeluaran, kemudian dayakannya daripada tab di penjuru kanan sebelah atas skrin anda (lihat imej di bawah). Anda juga boleh membaca arahan kami yang lebih terperinci untuk membuat a senarai putih.
Huobi Global | Senarai putih
Menggunakan fungsi Senarai Putih akan menyekat walaupun penggodam yang mungkin telah menemui cara untuk log masuk ke akaun anda, kerana mereka tidak akan dapat mengeluarkan dana daripada akaun anda. Kami mengesyorkan agar anda menambah alamat yang paling banyak digunakan dan dipercayai terlebih dahulu, dan menambah lebih banyak lagi apabila masa berlalu.
Pastikan anda perhatikan faktor ini sebelum mendayakan senarai putih:
– Selepas menambah alamat pada senarai putih, anda perlu menunggu sedikit masa untuk platform mengaktifkannya.
– Melumpuhkan perkhidmatan senarai putih atau memendekkan masa belum selesai perlu disemak oleh pentadbir platform.
4. Elakkan serangan pancingan data semasa melayari Internet: Serangan pancingan data biasanya dilakukan melalui e-mel, pemesejan atau media sosial. Contohnya, anda mungkin menerima e-mel yang meminta anda menghantar kod pengesahan, kata laluan, nombor kad kredit atau bukti kelayakan anda yang lain. Walau bagaimanapun, e-mel sedemikian adalah tidak sah dan selalunya daripada penipu yang cuba menyamar sebagai orang lain (contohnya, e-mel yang dihantar oleh 'Houbi' dan bukannya Huobi). Membalas e-mel pancingan data dengan sebarang maklumat mungkin memberi penipu akses kepada pegangan crypto anda.
Adalah lebih baik untuk melawat Huobi Global hanya dari penanda halaman yang disimpan dan bukannya mencarinya di Internet setiap kali. Jika anda belum berbuat demikian, kami mengesyorkan anda menanda halaman pautan ini: https://www.huobi.com. Dengan langkah mudah ini, anda boleh mengelakkan tapak web Huobi Global palsu yang bertujuan untuk menipu anda supaya mendedahkan maklumat akaun anda.
Satu lagi ciri keselamatan Huobi Global ialah kod anti-pancingan datanya. Menetapkan kod anti-pancingan data bermakna anda akan sentiasa menerima e-mel pemberitahuan Huobi Global dengan kod diperibadikan untuk memberitahu anda bahawa e-mel itu datang daripada sumber yang dipercayai. Contohnya, jika anda menetapkan kod sebagai "Bitcoin to the moon", setiap e-mel Huobi yang dipercayai akan menyertakan teks tersebut.
Huobi Global tidak akan sekali-kali meminta pengguna memberikan kata laluan mereka; jangan percaya sesiapa yang meminta bukti kelayakan atau kata laluan anda semasa mendakwa mewakili Huobi Global.
Huobi Global | Kod anti-pancingan data
5. Jangan percaya Internet: Sentiasa pastikan sambungan Internet anda selamat. Isu dengan rangkaian Internet yang tidak diketahui ialah mereka boleh mendedahkan maklumat anda kepada penyerang yang boleh memintas data yang anda hantar.
Anda mungkin perlu menyambung ke rangkaian Wi-Fi awam sekarang dan kemudian, tetapi jangan sekali-kali menyemak harga token daripada akaun Huobi Global anda jika anda berada di rangkaian awam atau mana-mana sambungan Internet yang dikongsi, kerana penipu sering menggunakan rangkaian sedemikian juga.

Menutup pemikiran

Mengikuti tabiat keselamatan akaun ini semasa berinteraksi dengan crypto adalah mudah dan boleh mengekalkan token berharga anda. Perlu diingat bahawa ia juga demi kepentingan terbaik kami untuk memastikan akaun anda selamat — industri kripto berkembang pesat, dan mewujudkan persekitaran yang lebih selamat akan memberi manfaat kepada kita semua. Oleh itu, kedua-dua penyedia perkhidmatan crypto dan pengguna akhir mesti memainkan peranan mereka untuk memastikan semua akaun disimpan dengan selamat dan terjamin yang mungkin.
Pastikan anda juga menyemak pelajaran kami keselamatan dompet crypto.
Baru di Huobi? Daftar untuk akaun Huobi dan terima sehingga $300 sebagai a Bonus Selamat Datang' untuk membantu anda memulakan perjalanan pelaburan anda! Jika anda pengguna sedia ada, lihat Huobi Dapatkan, di mana anda boleh mula memperoleh faedah daripada mata wang kripto terbiar anda!
ms_MY